Filmen Arn är baserad på Jan Guillous bok med samma namn. Det handlar om den svenska riddaren Arn Magnusson som reser till Jerusalem som korsfarare och om hans liv i Sverige. Jan Guillou har hittat inspirationen från verkliga gårdar och personer i boken även om huvudpersonerna är fiktiva. Exempelvis finns Arns barndomsgård i verkligheten. Med både händelser och personer tagna ut verkligheten så finns det givetvis många filmer att välja bland om du är på jakt efter filmer som liknar Arn. Det finns till och med en film som inspirerats av Arn och producerats i Hollywood.

Julens riddarfilmer på TV

Skippa JK Rowlings Harry Potter-uppföljare ”Fantastiska vidunder” om du vill se riddarromantik under julhelgen. I stället finns det två återkommande program på TV som handlar om de ädla riddarna och tiden kring den epoken. Första filmtipset är Ivanhoe. Den ädla riddaren som kommer hem efter korståget till ett kaosartat England. Filmen Ivanhoe bjuder på ett kärleksdrama och kampen mellan gott och ont. En annan återkommande julfilm är Robin Hood. Den tecknande versionen får vi se i Disneys jul, men missa inte de andra versionerna. Robin Hood utspelar sig under samma period som Ivanhoe så många karaktärer är samma. I båda filmerna härjar den elake prins John medan kung Lejonhjärta är i det heliga landet.

Kingdom of Heaven

Så till filmen som lät sig inspireras av riddaren Arn, Kingdom of Heaven. Filmen gjorde stor succé i världen med Orlando Bloom i huvudrollen. Ridley Scott som producerade filmen sägs ha frågat Guillou om att köpa rättigheterna till Arn, men Guillou ville inte att det skulle bli en Hollywoodproduktion. Det finns flera likheter mellan filmerna. Vi får möta Saladin, mannen som återtog Jerusalem från de kristna korsfararna vilket senare ledde till det tredje korståget. Orlando Bloom spelar hjälten Balian de Ibelin. En smed som har en adlig pappa och olika omständigheter gör att han hamnar i det heliga landet. Fast hade Ridley Scott fått som han velat, hade namnet lika gärna kunnat vara Arn de Gothia.