Jan Guillou är en av de mest uppskattade författarna i de svenska bokhyllorna. Han är en mångsidig författare vars böcker har sålt i miljoner exemplar. Guillous böcker om tempelriddaren Arn har sålt i över två miljoner exemplar och bokserien om underrättelseofficeren Carl Hamilton i mer än fem miljoner. Framgångarna har gjort Guillou till en av Sveriges rikaste författare. Hans böcker hör dessutom till de som är mest utlånade på landets bibliotek. Läsarna gillar Guillous berättartalanger. Det märks att han är påläst och kunnig och han har förmågan att skildra även komplicerade ämnen på ett lättförståeligt sätt.

Slog igenom med självbiografisk roman

Jan Guillou är utbildad journalist och har bland annat gjort sig känd för att ha avslöjat den så kallade IB-affären på 1970-talet. Han inledde sin författarkarriär 1971 med romanen ”Om kriget kommer” som är en berättelse om vad som händer när Sverige dras in i ett krig. Jan Guillou har skrivit över 40 böcker inklusive Arnböckerna. Sitt stora genombrott gjorde Guillou 1981 med romanen ”Ondskan”. Boken har inspirerats av Guillous egen uppväxt och handlar om pojken Erik som växer upp med en sadistisk far som slår honom. Erik får problem i skolan och blir flyttad till en våldsam internatskola. ”Ondskan” brukar ofta kallas för en av den svenska litteraturens moderna klassiker.

Många omtyckta romanserier

1986 skrev Jan Guillou ”Coq Rouge” som är den första romanen i den populära Hamilton-sviten. Böckerna handlar om den svenske adelsmannen och underrättelseofficeren Carl Hamiltons äventyr. Guillou har skrivit tretton böcker i serien. 1998 gav Guillou ut den första boken om tempelriddaren Arn Magnusson. Arn blev snabbt en succé hos de svenska läsarna och Guillou skrev tre böcker om figuren samt en fristående roman som handlar om Arns son. Böckerna om Arn och många andra av Guillous romaner har filmatiserats. Sedan 2011 har Guillou varit sysselsatt med att skriva romansviten ”Det stora århundradet” som skildrar 1900-talet. Hittills har Guillou skrivit sex böcker i serien och fler är på väg.