Filmen Arn: Tempelriddaren släpptes 2007 och har sedan dess underhållit många människor världen över, inte bara i Sverige.

Grundläggande fakta om Arn: Tempelriddaren

Filmen Arn släpptes år 2007 av en regissör vid namn Peter Flinth. Jan Guillou skrev novellerna som låg till grund för filmen och Hans Gunnarsson stod för bild. Joakim Nätterqvist stod för huvudrollen Arn medan den kvinnliga motspelaren heter Sofia Helin (känd för att spela Saga Norén i den kritikerrosade tv-serien Bron som var ett samarbete mellan DR (Danmarks statliga tv-bolag) och SVT (Sveriges Television). Den första säsongen började med att ett kriminalfall skulle lösas där en människa låg delad på hälften, ena delen av lekamen var på Sveriges territorium och resten på Danmarks territorium av Öresundsbron.

Om du likt vikingarna vill ha fylligt och tätt hår så kan det vara läge för en hårtransplantation nu så att du slipper din kala hjässa som inte känns rätt.

Om filmen

Produktionen bestod av ett bokstavligen gränsöverskridande samarbete, inte mindre än sex länder från norra Europa var inblandade i arbetet. Filmen Arn gjordes för att beskriva Jan Guillous bok på ett filmiskt sätt. Mycket action- och kärleksscener finns i filmen vilket tilltalar den breda massan.

Det är lätt att förstå att många tilltalas av den tidiga medeltiden då svärd, mjöd och enkla blåsinstrument var moderna. För många ses det som en exotisk tid då bilförsäkringar, tapeter och icke fungerande tv-apparater inte på något sätt bekymrade en. Å andra sidan fanns ingen välfärd eller sjukvård som kunde bistå när man själv inte kunde kurera ens farsoter. Medellivslängden var förstås mycket kortare på den tiden än idag vilket gjorde att ungdomar var i kraftig övervägande del gentemot äldre människor.

Skara

Om man besöker Skarabygden idag kan man hitta många platser och monument som Jan Guillou tagit inspiration av. Klosterstaden Varnhem är ett sådant exempel klarar den uppgiften med bravur, besökarna får ett stort intryck av hur den tidiga Medeltiden såg ut och hur människorna levde och så vidare. Barnen kan också passa på att besöka entreprenören Bert Karlssons temapark Skara Sommarland som är ett ställe där såväl vattenrutschkanor som gokart finns.

Heliga landet

Filmen handlar om Arns landsförvisning till det heliga landet, det vill säga dagens geografiska Palestina (som inte är en erkänd nation) med omnejd. Det blir förstås en stor omställning för Arn som måste ställa om från det kalla och bistra skandinaviska klimatet för att acklimatisera sig till det subtropiska klimatet som råder i Mellanöstern. Att kriga i Skandinavien kontra Mellanöstern ställer helt olika krav på krigaren vilket gör att man inte kan ta ut svängarna lika mycket i hög värme för att orka med en hel strid. Arn handlar på många sätt om hur en människas svårigheter kan mynna ut i stordåd.