Romanfiguren Arn Magnusson som Jan Guillou använder i sina storsäljande romaner om korstågen och som även är huvudperson i flera filmer är mycket intressant när det gäller lajv och cosplay. I Sverige finns en lång tradition av att återskapa kläder från historiska epoker. I det här fallet handlar det om 1100-talet och det är fullt möjligt att använda material och tekniker som känns autentiska och ger ett bra resultat. Lajv är en subkultur som kan sägas ta det här med cosplay ett par steg längre. Det handlar inte om att bara se ut som en uppdiktad hjälte utan om att leva i en fiktion utan att bryta den, ofta flera dagar i sträck. Lajv med Arn-tema har redan arrangerats.

Lajvare med fin utrustning

Om du ska åka på ett levande rollspel som utspelar sig under tidig medeltid behöver du utrustning som du kan trivas med och som inte bryter mot illusionen. Ska du laga din mat själv kan du behöva kittlar, krus, tallrikar och bestick som har en medeltida känsla. Allt sådant finns att få tag på i särskilda butiker. På ett lajv behöver man helt tänka på all utrustning man behöver klara vardagen. Renfällar och yllefiltar kan behövas för att du ska kunna sova bra. Kläderna bör vara gjorda i naturmaterial och om du ska gestalta Arn i egen hög person eller en liknande karaktär kan du behöva rustning och ett vapen. Arn hade en ringbrynja och lajvare gör ofta egna av tusentals metallringar. Utrustningskraven är ofta högre på lajv än vid filminspelningar men det är lite olika hur stränga kraven är. Lajvets arrangörer brukar formulera ganska tydligt hur ambitiös du behöver vara med utrustningen. Det finns blankvapenlajv där svärd av metall används med det är vanligare med svärd av latex som man då även kan slåss med utan att skada sig. Till exempel kan maskeradkläder av hög kvalitet kan fungera som bas om du inte vill göra dina lajvkläder på egen hand.

I cosplay är kläderna i centrum

En riddares utrustning

Cosplay handlar inte så mycket om att gå in i en roll och spela den under ett långt arrangemang som om att visa upp sig i välgjorda kläder. Det är kläderna som är i centrum och du behöver inte så mycket utrustning under cosplay som på ett lajv. Många lajvare gör sina dräkter med historiska metoder och skulle aldrig använda sig av en symaskin eller syntetiska material. För många är det viktigt att vara historiskt korrekt, så långt det är rimligt. Där får man dock tänka på att böckerna om Arn inte är 100% historiskt korrekta . Kutymen inom cosplay är istället att det ska snyggt ut och väcka uppmärksamhet, man får gärna jobba med humor och överdrifter. Om Arn är den figur du vill klä ut dig till kan det vara en ide att titta på attribut som förknippas med tempelriddarorden eftersom Arn tillhörde den. Bildgoogla tempelriddare så får du många uppslag. I strid och i ceremoniella sammanhang bar de ofta en enkelt vit särk med ett rött malteserkors över sin rustning. Satsa på att hitta likasinnade och skapa er egen värld genom lajv eller cosplay som kreativa subkulturer. Böckerna och filmerna om Arn är perfekta att ha som inspiration.