Arn Tempelriddaren är den första av de två filmerna som handlar om den svenske tempelriddaren Arn Magnusson. Den andra filmen fick namnet Arn – riket vid vägens slut. Filmerna som baseras på Jan Guillous välkända böcker blev alltså bara två trots att den ursprungliga bokserien bestod av tre böcker. Båda filmerna blev väldigt framgångsrika och biljetterna sålde bra även om den första filmen gick något bättre än den senare.

Filmernas handling

I den första filmen får vi möta Arn Magnusson som vid den tiden är en ung pojke. Under sin uppväxt råkar han ut för en hemsk olycka, men överlever mot alla odds. Hans föräldrar som är mycket religiösa, speciellt mamman, beslutar sig därför att som tack överlämna pojken i guds vård. Sagt och gjort, Arn placeras i kloster. Där får han lära sig allt från akademiska kunskaper till att rida arabiska hästar och slåss. När hans botetid har gott ut får han lämna klostret och återvända hem till sin familj.

"The flag of the Knights Templar on an old folded sheet of paper.The Knights Templar where a medieval Christian military order, formed at the time of Crusades, the entire Order was forcibly disbanded 1312. But myths and rumours persist as to their continued existence."

Arn har dock varit avskärmad från världen så länge att han inte riktigt vet hur han ska uppföra sig bland människor som slåss, bedrar och ljuger. Detta till hans olycka, då han först förälskar sig i Cecilia men samtidigt blir anklagad för att ha haft ihop det med hennes avundsjuka syster, vilket ansågs vara en stor synd. Både Arn och Cecilia blir därför straffade, Cecilia går i kloster och Arn skickas till det heliga landet för att tjänstgöra som korsriddare. Båda två döms till att spendera 20 år på sina tilldelade platser. Men de lovar att återses när straffet är avtjänat. Så blir det, efter att ha tillbringat tjugo år i Jerusalem återvänder Arn till Sverige för att skapa ett liv tillsammans med Cecilia. Men Sverige är ett land där det råder stor oro och Arn blir indragen i flera maktkamper. Trots att Arn helst vill rusta för fred och bygga den egna släkten stark tvingas han delta i flera slag och strider.

Båda filmerna innehåller många intressanta miljöer och symboler som man med fördel kan använda till annat. Det finns historier som berättar om en person som gjorde ett tempelriddarkors som mönster i kaklet på sitt badrum. Varför inte beställa en läcker fototapet med en scen från filmen?