Vid det här laget vet de flesta att författaren bakom Arn-trilogin heter Jan Guillou. De flesta känner också till att det gjorts två långfilmer som grundar sig på böckerna vilkas varumärke knappast behövde stärkas mer eftersom det redan stod på egna ben.
Dock hade kanske den fjärde boken, Arvet efter Arn, behövt en liten pusch av ett produktionsbolag eller liknande för att få ett starkare genomslag.
Trilogin
Den numera kända trilogin om tempelriddaren Arn Magnusson utspelar sig i ett Västergötland under 1100-talets mitt och framåt. Arn är då endast ett barn och vägen till ”Det heliga landet”, där Arn så småningom ska leva och verka som högt ansedd tempelriddare, är lång. Väl på plats i ”Det heliga landet” (det vill säga Palestina) har Arn hunnit bli tjugosju år gammal.
Vägen till Jerusalem
Detta är den första av tre delar som utspelar sig under den blodiga korstågstiden i mitten av 1100-talets Sverige. En historisk roman med en episk bredd som gjort den till en klassisker i sin genre.
I den här boken får man följa Arn Magnusson som blir omhändertagen av cisterciensermunkarna på Varnhems kloster efter det att hans moder gått bort. Av broder Guilberg de Beaune får Arn lära sig att skjuta med båge och att hantera ett svärd för att förbereda sig för sitt öde som Kristi stridsman i Det heliga landet.
Tempelriddaren
I andra delen om tempelriddaren är Arn Magnusson vuxen men trots att han ännu inte fyllt trettio är han redan en van och ärrad korsfarare.
Mycket har hänt sedan han red iväg från hembyn Arnäs tio år tidigare och Arn är nu borgherre i Gaza, med uppdrag att upprätthålla rådande lagar och regler. Han har dock mer bekymmer med korsfarare som plundrar än med landets urinvånare.
Riket vid vägens slut
I tredje och sista delen har året hunnit bli 1192. Arn återvänder till Västergötland där det råder tillfällig fred. Han har då tjänat i Det heliga landet i tjugo år och kan återförenas med sin Cecilia. De får dock allt annat än en lugn tillvaro tillsammans då de riskerar att förlora sin kärlek på grund av maktspel och politik.
Arvet efter Arn
I denna fristående uppföljare får man ta del av en blodig men också på många sätt vacker riddarsaga då korsfararna drar österut i sina fartyg. Maktspel, hämndlystnad, förlorad kärlek, blodiga strider och historiska vingslag är bara några av de element boken innehåller.
Filmerna
I både första och andra filmen om Arn (med samma titel som boken) spelas Arn Magnusson av Joakim Nätterqvist, och Arns älskade Cecilia Algotsson spelas av Sofia Helin. I Vägen till Jerusalem får man höra Per Myrberg göra rollen som berättare, medan det i Arn – Tempelriddaren är Sven-Bertil Taubes röst man får njuta till.
Filmerna om Arn har också vunnit ett antal priser. För sin roll i Arn – Tempelriddaren vann den numera luttrade skådespelerskan Bibi Andersson en Guldbagge i kategorin ”Bästa kvinnliga biroll”. Filmen vann också en Guldbagge för ”Bästa kostym” och ”Bästa Stuntkoordinator”, samt blev nominerad för ”Bästa foto”.
Både Arn – Tempelriddaren och Arn – Riket vid vägens slut vann ”Biopublikens pris”.