Alla författare hämtar inspiration från verkligheten när de skriver, oavsett om de använder erfarenheter från sitt eget liv eller om de läser om något som någon annan har upplevt. Jan Guillou var inget undantag då han skrev böckerna om Arn; han hämtade inspiration från ett flertal verkliga personer, platser och händelser när han skapade den historia som har fascinerat svenska läsare och svenska filmtittare.

Flera av Arns upplevelser i det Heliga landet baserar sig till exempel på legender om verkliga tempelriddare. Det är framförallt två legender som har inspirerat Guillou: en som handlar om en tempelriddare som räddar livet på Saladin när han anfalls av ett rövarband, och en som handlar om en strid vid Mont Gisard där de kristna trupperna vann en stor seger. Man vet dock inte vem som ledde de kristna trupperna i strid, vilket gav utrymme för Guillou att stoppa in sin egen karaktär där.800px-forshems_kyrka_20090524-01

En karaktär i böckerna som har en verklig, historisk förebild är Arns och Cecilias son, Magnus Måneskjöld. Hans förebild hette Magnus Minnisköld, och var inte son till en Arn och en Cecilia, utan till Bengt Snivil och en okänd moder. I verkligheten är Magnus Minnisköld även far till den man som har blivit känd i svensk historia som Birger jarl.

Två platser som förekommer i romanerna finns i verkligheten. Arns barndomsgård, som i romanerna heter Arnäs, är till exempel inspirerad av Aranäs, en borg från 1200-talet som idag endast är en ruin. Även den kyrka som Arn beställer i Riket vid vägens slut finns i verkligheten – Forshems kyrka. Precis som i boken är den verkliga kyrkan tillägnad Den heliga graven, istället för Guds moder, som var det sedvanliga på den tiden. Den verkliga kyrkan bidrar också till romanens mystik genom att ett tempelriddarkors finns inristat ovanför kyrkporten.

Om du är ett fan av Arns historia, både det som är baserat på verklighet och inte, skulle du säkerligen vilja dekorera ditt hem med de posters som användes för att marknadsföra filmen. De kan dock vara svåra att få tag i, och om du inte lyckas kan du istället leta efter en poster som har inspirerats av Arn på Nordicdesigncollective.se, på samma sätt som Guillou hämtade inspiration från verkligheten när han skrev om Arn.