Jan Guillous romaner om tempelriddaren Arn Magnusson resulterade i två långfilmer. Den första Arn – Tempelriddaren hade biopremiär 2007. Året därpå släpptes ”Arn – Riket vid vägens slut”. Båda filmerna uppskattades av publiken som var nyfiken på hur väl filmerna skulle återspegla Guillous populära och internationellt kända romanfigur.
Reklam för Sverige
Att Guillous romaner och filmerna om Arn har ökat västra Götalands dragningskraft både inom och utom Sveriges gränser är ett faktum. Man kan bland annat äta där nu medeltidsinspirerad korv, ost och kakor samt åka på intressanta historiska resor i tempelriddarens spår. Man kan upptäcka det historiska Västergötland och delta i gruppresor till olika inspelningsplatser som Vanhem och Husaby. Utanför Götene ligger till exempel Medeltidens Värld där man kan besöka Arnäs där Arn växte upp, delta i tornerspel och andra äventyrligheter. Det är också populärt att köpa små souvenirer som till exempel nyckelband med Arn tryck på. Och det går att beställa valfria armband, pannband och olika logoband online om man själv vill påverka hur minnessakerna från resan ska se ut.
Filmfakta
De flesta håller nog med om att filmatiseringen om Arn i två delar sammantaget har lyckats riktigt bra med att återskapa den episka äventyrskänslan från romanernas värld. Filmerna har en total budget på cirka 210 miljoner och med svenska mått mätt är det storfilmsbudget. Själva majoriteten av scenerna spelades in i Västergötland och produktionen åkte till Skottland och Marocko för att filma de utländska scenerna. Många av scenerna är riktigt imponerande och det märks att de vackra miljöerna och omgivningarna valts med omsorg. Man har ansträngt sig för att försöka återspegla hur den svenska medeltiden såg ut så trovärdigt man bara kan.
Båda filmerna är ganska långa och det kan man naturligtvis ha åsikter om, men de flesta fans uppskattar att få känna igen sig och få en så matig bakgrundshistoria som möjligt om både Arns uppväxt, liv och äventyr. Filmen har dock fått kritik för att den fokuserar för mycket på Arns barndom, klostertiden och hans strider i det heliga landet. Även om detta är intressant blir det på bekostnad av kärlekshistorien mellan honom och Cecilia. Deras kärlek kunde ha fått betydligt större utrymme. Produktionen kantandes dock av en del svårigheter som bland annat resulterade i att SVT drog sig ur på grund av svikna löften. SF tog dock över och allt fortlöpte enligt planerna.
Handling
I stora drag går handlingen ut på att beskriva huvudpersonen Arn Magnussons liv. Han porträtteras av Joakim Nätterqvist. Arn föds 1150 och växer upp på gården Arnäs i Västergötland. Vid fem års ålder är han med om en hemsk olycka och de förtvivlade föräldrarna ber till Jungfru Maria att han ska få bli frisk. I gengäld får han gå i kloster och uppfostras av munkar. I Varnhems kloster träffar han broder Guilbert som lär honom såväl krigskonst som att vara en moralisk man. När Arn återvänder till sin familj träffar han sin kärlek Cecilia Algotsdotter som spelas av Sofia Helin. Ödet vill dock hålla de båda älskande isär och när Cecilia blir gravid skickas Arn som tempelriddare för en tio år lång tjänstgöring i det heliga landet.