De berömda Arn-filmerna som hade premiär under 2007 respektive 2008 är det hittills dyraste filmprojektet i svensk filmhistoria. Projektet omsatte hela 210 miljoner kronor. Filmerna blev dock en stor framgång hos publiken och på två dagar slog man det svenska rekordet i biljettförsäljning vid en filmpremiär. En stor del av filmernas framgång beror på de duktiga skådespelarna. I dessa filmer samlades många från Sveriges absoluta skådespelarelit, samtidigt som några yngre förmågor fick sina första riktigt stora genombrott.

Huvudrollsinnehavarna

Den första man tänker på när man pratar om filmerna om Arn är naturligtvis huvudrollsinnehavaren, Joakim Nätterqvist. Hans porträtt av Arn gjorde att han blev ett riktigt hushållsnamn i de svenska hemmen. Filmerna blev hans genombrott, även om han också arbetat en hel del som skådespelare redan innan de spelades in. Efter Arn-filmerna har han deltagit i flera projekt, bland annat har han medverkat i tv-serier både i Sverige och utomlands. Han har även spelat i ett flertal teateruppsättningar, såsom Hamlet, på Stockholms stadsteater.

Manikin of a Medieval knight in chain mail armour bearing the heraldic lion rampant the royal standard of the king of England

Även den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, Sofia Helin, fick ett genombrott genom Arn-serien. Hon hade dock medverkat i flera andra kända produktioner, bland annat den svenska framgångsrika filmen Masjävlar, innan det var dags att ta sig an rollen som Cecilia Algotsdotter, Arns stora kärlek och anledningen till att han tvingas tjänstgöra som tempelriddare i det Heliga landet under så många år. Idag är hon mest känd för att spela den lite udda polisen Saga Norén i succéserien Bron. Serien har blivit så framgångsrik att den till och med fått en amerikansk version.

Kända birollsinnehavare

Även i filmens övriga roller flockades de kända skådespelarna och de som är stora namn inom branschen. I viktiga och framstående biroller sågs bland annat Sven-Bertil Taube, Stellan Skarsgård och Bibbi Andersson. Stellan spelade till exempel den verkliga personen Birger Brosa som var en framstående jarl i Sverige under många år i början av 1200-talet. Bibbi Andersson fick en Guldbagge för sin roll som den elaka abbedissan moder Rikissa. Det är hon som plågar Sofia Helins karaktär Cecilia svårt under den långa tid som hon tvingas tillbringa i klostret Gudhem.